Lesson Archive

RDA Framework στο Koha

Για να ανεβάσετε το RDA Framework στο Koha, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Πηγαίντε στο Koha Wiki και από την ενότητα MARC frameworks κατεβάστε στον υπολογιστή σας το “RDA Framework”. Στη συνέχεια πηγαίντε στο Koha στο Administration > MARC Bibliographic Framework …

RDA Framework στο Koha Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Αλλαγές στην Καταλογογράφηση

Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά μερικές από τις βασικές αλλαγές στην καταλογογράφηση σε MARC21. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το Κεφάλαιο 5: Εφαρμογή του RDA στο “Τόγια, Ασπασία, and Γεώργιος Χριστοδούλου. Εισαγωγή στο RDA: ένας πρακτικός οδηγός για καταλογογράφηση υλικού βιβλιοθηκών. Αθήνα: Σύνδεσμος …

Αλλαγές στην Καταλογογράφηση Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Μαθαίνουμε τι είναι το RDA και εξοικειωνόμαστε με την ορολογία του

Προτού ξεκινήσουμε την παραμετροποίηση του συστήματος για την εφαρμογή των νέων κανόνων καταλογογράφησης RDA, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τί είναι το RDA και ποια η λογική και φιλοσοφία του. Ακολουθούν επιλεγμένες πηγές από την ομάδα Koha HUG αλλά και …

Μαθαίνουμε τι είναι το RDA και εξοικειωνόμαστε με την ορολογία του Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Παραμετροποίηση Framework στο Koha

Τώρα που ανεβάσατε το RDA framework, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες παραμετροποιήσεις στα πεδία και υποπεπεδία του MARC για να το προσαρμόσετε στη βιβλιοθήκη σας αλλά και για να γίνει πιο εύκολη η χρήση του. Η παραμετροποίηση ενός framework στο …

Παραμετροποίηση Framework στο Koha Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Παραμετροποίηση του πεδίου 003

Για να συνδέσετε τον κωδικό οργανισμού που σας έχει δοθεί από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου με το framework: Πηγαίνετε στο υποπεδίο του πεδίου 003 και στο  Other options (choose one) στο Plugin επιλέξτε το marc21_orgcode.pl.   *Αν δεν έχετε κωδικό και …

Παραμετροποίηση του πεδίου 003 Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Πεδία 260 και 264

Με τα πεδία 260 και 264 προκύπτει ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή. Με τους AACR2 το πεδίο στο οποίο γράφουμε τα στοιχεία έκδοσης είναι το 260 ενώ με το RDA είναι το 264. Για να αναγνωρίσει το σύστημα ότι σε …

Πεδία 260 και 264 Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Πεδία 336, 337, 338 (1/2)

Με τους κανόνες RDA, καταργείται το υποπεδίο 245$h, general material designator, και τη θέση του παίρνουν τρία διαφορετικά πεδία: 336 Content Type 337 Media Type 338 Carrier Type Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο Περιεχόμενο και Δομή του RDA, στο “Τόγια, …

Πεδία 336, 337, 338 (1/2) Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA

Πεδία 336, 337, 338 (2/2)

Η διαδικασία που ακολουθεί είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει την υπόλοιπη λειτουργία του συστήματος αν δεν την κάνετε. Γίνεται για τη διευκόλυνση στη συμπλήρωση πεδίων κατά την καταλογογράφηση. Κάτι άλλο που γνωρίζουμε για τα πεδία 336, 337 και 338 είναι …

Πεδία 336, 337, 338 (2/2) Read More »

View Lesson
Course: Koha και RDA