Δανεισμοί κατόπιν κρατήσεων: ρυθμίσεις

Αρχικά, για να αποφύγετε τον συγχρωτισμό στη βιβλιοθήκη σας, μπορεί να προτιμήσετε να κάνετε δανεισμούς με κλειστά βιβλιοστάσια αφού έχει προηγηθεί η κράτηση των βιβλίων μέσω του Koha.

Πηγαίνοντας στο Administration και κάνοντας αναζήτηση με τον όρο “holds” στο Global system preferences θα δείτε όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τις κρατήσεις.

Κάποιες από αυτές θα χρειαστεί να τις αλλάξετε για αυτή την περίοδο ώστε να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες των χρηστών αλλά και για να εφαρμόσετε τους νέους κανονισμούς της βιβλιοθήκης σας.

Στα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τα ακόλουθα:

RequestOnOpac > Allow patrons to place holds on items from the Opac. (για να επιτρέπεται στα μέλη να κάνουν κρατήσεις μέσω του Opac)

AllowItemsOnHoldCheckout> Don’t allow checkouts of items reserved to someone else. (ώστε να τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας)

maxreserves> συμπληρώστε μέχρι πόσες κρατήσεις επιτρέπεται να κάνει το κάθε μέλος.

Τέλος, μπορεί να θέλετε να πάτε στο Administration > Circulation and fine rules ώστε να δημιουργήσετε νέους κανόνες δανεισμούς για την τρέχουσα περίοδο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε τους κανόνες κρατήσεων ανά κατηγορία μέλους.

Προς αποφυγή σπατάλης χρόνου στο μέλλον, καλό είναι να σημειώσετε κάπου τις αλλαγές που θα κάνετε ώστε να μπορέσετε να επαναφέρετε το σύστημά σας στις κανονικές του ρυθμίσεις όταν περάσει η κρίση.